Чаят е безалкохолна напитка, получена чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст. Той е най-консумираната напитка в света след водата, заедно с кафето. Има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус. Чаят е здравословна напитка, която може да помогне за успокояване на всичко – от болка и възпаление до дразнещо гърло.
Повечето от нас посягат към чаша чай, когато не се чувстваме добре или искаме да се загреем в студен зимен ден.
Чай може да се консумира ежедневно, за да се подобри цялостното здравословно състояние на организма.
Видове чайове
Ето и някои от най-полезните и консумирани чайове:
Зелен чай
Зеленият чай е един от най-здравословните.
Пълен е с антиоксиданти и катехини, включително един особено добре проучен, наречен EGCG или епигалокатехин галат. Изследванията показват, че този чай с катехин може да помогне за защита на здравето на сърцето чрез намаляване на възпалението и подобряване на кръвообращението.
Тези противовъзпалителните свойства на чая помагат за понижаване на кръвното налягане и намаляване на LDL холестерола.
Подобно на кафето, зеленият чай засилва метаболизма и насърчава разграждането на мазнините преди глюкозата – в енергия.
Проучванията показват също, че зеленият чай може да предотврати развитието на някои видове ракови клетки (включително тези, открити при рак на гърдата и рак на белите дробове).
Черен чай
Черният чай също е известен със здравословните си свойства и е широко проучван.
Има високо съдържание на кофеин и може да бъде чудесен заместител на кафето.
Освен това съдържа аминокиселина, известна като L-теанин, която помага да се забави усвояването на кофеина и произвежда по-равномерно и в дълготраен период енергия.
Изследванията показват, че пиенето на три или повече чаши черен чай дневно може да намали риска от коронарна болест на сърцето.
Съдържа полифеноли, които помагат за храносмилането.
Чай от мента
Чаят от мента е един от най-често консумираните в света.
Чаят от мента има освежаващ вкус с усещане за изтръпване.
Той има полезно въздействие върху храносмилателния тракт, облекчава симптомите на коремни газове и подуване на корема (в допълнение към спирането на мускулните спазми).
Проучвания доказват, че ментовото масло е ефективно при отпускане на спазми в червата, хранопровода и дебелото черво, както и за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразненото черво.
Основните средства в ползата за здравето от ментовия чай са фенолни съединения и флавоноиди.
Чай от Джинджифил
Чаят от Джинджифил се прави от корена на растението джинджифил. Той е с пикантен вкус.
Той е мощен източник на антиоксиданти. Изследванията показват, че джинджифиловият чай намалява гаденето и стреса. Може да е полезен за здравето за хората с диабет, за контрола на кръвната захар и нивата на липидите в кръвта. Помага на тялото да обработва храната по-ефективно.
Чай от лайка
Чаят от Лайка е един от най-консумираните чайове в света.
Той е подходящ за преди лягане, заради своите успокояващи ефекти.
Най-известната полза за здравето от чая от лайка е да подобрява съня.
Проучвания са изследвали ефектите на прием на чая от лайка в продължение на две седмици подобрява качество на съня и намалява симптомите на депресия.
Той е добър билков източник на магнезий.
Чаят от лайка има и други ефекти – антибактериални, противовъзпалителни
и чернодробно-защитни ефекти.
Чай от Шипка
Плодовете на това червено-розово растение е един от най-добрите растителни източници на витамин С. Той е важен за имунната система, здравето на кожата и тъканите и функцията на надбъбречните жлези. Освен това има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Чай от мащерка
Мащерката е билка, която е добре позната по нашите географски ширини. Тя има много лечебни качества.
Още при първите симптоми на грип, кашлица, настинка чаят от мащерка трябва да е на първо място в списъка.
Мащерката е пълна с витамин С, витамин А, мед, фибри, желязо и манган. А те са достатъчни, за да дадат стимул на имунната ви система, за да се пребори с първите симптоми на настинка например. Естественият антибактериален и антисептичен характер на мащерката също ще помогне за предотвратяване на инфекции и патогени.
Активните съставки в чая от мащерка са свързани с предотвратяване или облекчаване на много заболявания, включително световъртеж, множествена склероза, шум в ушите, хепатит и херпес зостер, както и намаляване на общия оксидативен стрес в организма. Това се дължи на антиоксидантите, които се намират в мащерката – тимол, лутеолин и др.